Codecontrolin toimitusjohtaja Jari Ruususen vastuulla on pitää satakuntalaisen koodausyrityksen pyörät pyörimässä. Hän huolehtii käytännön arjen sujuvuudesta ja varmistaa, että kaikilla koodisankareilla on parhaat mahdolliset edellytykset menestyä työarjessaan.
Tärkeimpänä tehtävänään Jari Ruusunen pitää työntekijöistään huolehtimista – eikä suotta. Hänellä on pitkän linjan kokemusta ja laajaa ymmärrystä siitä, mitä Codecontrolissa voidaan ja halutaan tehdä.
– Ilman hyvinvoivia tekijöitämme emme voi auttaa asiakkaitamme. Haluan tarjota hyvän, rehdin ja turvallisen työpaikan osaajillemme.
Codecontrolin tekemisen ytimessä on erilaiset sovellukset. Tietokoneiden desktop-sovelluksista alkaa olla aika jättänyt, ja nykyisin keskitytään pitkälti web- ja mobiilisovelluksiin.
– Tietokoneiden desktop-sovellukset ovat tavallaan siirtyneet mobiiliin, kun luodaan erillisiä laitteelle ladattavia ja asennettavia natiiviappeja. Ladattavien sovellusten asemesta teemme kuitenkin noin 90 prosenttia ajasta web- ja PWA-pohjaisia sovelluksia, jotka molemmat toimivat näppärästi suoraan verkkoselaimessa, Ruusunen tarkentaa.
Työssään Ruusunen kokee olevansa parhaimmillaan ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Asiakastöiden tarvekartoituksissa hän vetää supersankarin viitan niskaansa, sillä hänellä on taito nähdä pintaa syvemmälle ja ymmärtää, mitä milloinkin asiakas haluaa ja tarvitsee – ja kyky saada ne kohtaamaan käytännön toteutuksen kanssa.
Ruususelle onkin tärkeää luoda sovelluksia todelliseen tarpeeseen – ei vain siksi, että halutaan jonkinlainen appi valloillaan olevassa digihuumassa.
– Epäonnistuneita hankkeita on aivan liikaa, mikä johtuu käytännössä siitä, että on lähdetty tekemään asiaa, jota ei alun perinkään olisi pitänyt alkaa tehdä. Todellisten tarpeiden kartoittaminen on sovelluskehityksessä kaiken A ja O, Ruusunen tuumaa.
Yrityksiä hän rohkaisee kutsumaan Codecontrolin asiantuntijat katsomaan paikan päälle, miten heidän arjen askareensa sujuvat.
– Kun näemme omin silmin, mitä vaikkapa rakennusfirma, leipomo tai autokorjaamo tekee, voimme asiantuntijoina havaita kohtia, joissa voisi olla sovelluksen paikka. Moni yritys tekee edelleen itselleen bisneskriittisiä asioita paperille tai Excel-taulukoihin. Sovelluksen avulla hommat voidaan saada sujumaan entistä paremmin esimerkiksi räätälöidyn toiminnanohjausjärjestelmän muodossa, Ruusunen vinkkaa.
Digihuuman ja epäonnistuneiden hankkeiden ohella maailmassa on kuitenkin tarve vielä monelle sovellukselle, jota ei ole vielä tehty.
– Koodareiden tarve ei ole kadonnut mihinkään. Monia tärkeitä vanhoja sovelluksia pitää uudistaa, eikä tekoäly pysty koodareita kokonaan syrjäyttämään.
Jatkossa Ruusunen uskoo tekoälyn kykenevän tekemään yksinkertaisia toistuvia tehtäviä, kuten koodin eri osa-alueille kirjoitettavia testejä, joilla varmistetaan koodin toimivuus.
– Jo nyt tekoäly pystyy taklaamaan staattista raakaa työtä. Ajan myötä tekoäly varmasti oppii kirjoittamaan kohtuullisen hyvääkin koodia, mutta sitä en näe, että tekoäly pystyisi korvaamaan koodarin päässä tapahtuvan pitkän ajatteluprosessin. Edelleen tarvitaan ihminen selittämään tekoälylle, mitä halutaan ja tarvitaan.
Yrityksiltä ja organisaatioilta Ruusunen peräänkuuluttaa luottamusta pieniä yrityksiä kohtaan.
– Paikallinen iso organisaatio hakee helposti tekijäksi ison softafirman pääkaupunkiseudulta. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun käykin niin, että lopulta me olemme alihankkijana sitä tekemässä. Tavallaan ihan ymmärrettävää ja turvallinen valinta, mutta kuitenkin vähän pöljää lähteä merta edemmäs kalaan.
Codecontrol on sovelluskehityksen konkariyritys. Siellä työskentelee kahdeksan sovelluskehityksen osaajaa, joilla on vahvaa asiantuntijanäkemystä. Codecontrol on osallistunut muun muassa valtakunnallisen Koronavilkku-sovelluksen ja Omaolo palvelun keskinäisen vuoropuhelun arkkitehtuurin suunnitteluun.
– Nyt olemme asiantuntijan penkillä mukana CSC:n Tieteen tietotekniikan keskuksen Digivisio 2030 -hankkeessa, jossa pyritään yhtenäistämään Suomen korkeakoulujen toimintaa. Vastuullamme on miettiä ylätasolla ratkaisuarkkitehtina, miten asiat kannattaa toteuttaa. Meiltä voi siis pyytää myös asiantuntijanäkemystä, vaikkei varsinaista toteutusta ja koodausta ostaisikaan, Ruusunen rohkaisee.
Voitaisiinkohan teidän yrityksenne arkea helpottaa simppelillä sovelluksella? Kutsu koodisankarit paikalle!