Tässä juttusarjassa esitellään tekijät Codecontrolin sankaritarinoiden takana. Tällä kertaa vuorossa on ohjelmistoarkkitehti Toni Iltanen.
Koodinimi: ohjelmistoarkkitehti
No 2/9
Olen harrastanut ohjelmointia koko ikäni. Tämä on meikäläisen juttu. Nuorena miehenä menin suoraan töihin isoon yritykseen automaation, logiikan ja pc-ohjelmoinnin pariin ja opiskelin automaatioasentajaksi Porin ammattiopistossa. Työhöni kuului automaatioalan työt ja sitä kautta myös logiikkojen ja pc-ohjelmoinnin parissa työskentelyä. Jossain vaiheessa aloinkin miettiä, kumpaan haluaisin keskittyä: PLC-ohjelmointiin vai sovelluskehitykseen. Päädyin töihin sovelluskonsultiksi, ja sittemmin myös Codecontrolin osakkaaksi ja perustajajäseneksi.
Nykytyössäni vastaan erityisesti sovellusten arkkitehtuurista, joko itsenäisissä projekteissa tai osana jo olemassa olevaa tiimiä. Arkkitehtuurin suunnittelussa ja määrittelyssä työtäni ohjaa mahdollisimman kustannustehokas ja toimiva lopputulos. Jotta tähän ratkaisuun päästään, on tärkeää ymmärtää substanssi eli asiakkaan prosessit ja toimintamallit.
Ala elää ja muuttuu jatkuvasti, joten omasta osaamisesta on pidettävä huolta. Pätevyyttä mitataan jatkuvasti erilaisissa kilpailutuksissa ja asiakkaiden vaatimuksissa. Asiakkaat ovat usein perillä myös meidän alan trendeistä. Vaikka osaamista ja työkokemusta on hyvin pitkältä ajalta, kilpailutuksissa painaa erityisesti myös tutkinnon tuoma kompetenssi. Opiskelenkin parhaillani tietojenkäsittelyn korkeakoulututkintoa, sillä aiemmat korkeakouluopiskelut jäivät aikanaan vaiheeseen työelämän myllerryksessä.
Avoimen lähdekoodin hankkeet ovat minulle sydämen asia. Niissä tehdään yhdessä asioita, joista moni hyötyy – oli se sitten asiakas, joka saa käyttöönsä testatun palvelun tai ohjelmistokehityksen komponentti nopeuttamaan ja helpottamaan ohjelmistokehitystä. Jos on jokin asia, mitä on mahdollista parantaa, on se mielestäni myös velvollisuus tehdä.
Tällä hetkellä luotsaan vapaa-ajallani Kerhotalo-palvelun kehittämistä. Sen tavoitteena on avoimeen lähdekoodiin perustuva palvelu, jossa ihmiset voivat perustaa ja liittyä kerhoihin sekä ylläpitää omaa kerhotoimintaa. Harrastaminen ei saisi olla sidottua omaan tai perheen toimeentulotasoon. Tavoite onkin mahdollistaa palvelu, jossa saman henkiset ihmiset löytäisivät toisensa ja voisivat harrastaa yhdessä ilman seurojen tai yhdistysten tuomaa byrokratiaa tai kaupallisia tavoitteita.
Vaikka teen palkkatyökseni ohjelmistokehitystä, ei se tarkoita sitä, ettenkö voisi tarjota osaamistani maksutta vapaa-ajalla avoimen lähdekoodin hankkeisiin osallistumalla. Tämä ala ja tekeminen on itselleni paljon enemmän kuin vain työtä.
Olimme Codecontrolin kanssa mukana Aste-hankkeessa, jossa yhdessä muun konsortion kanssa pohdimme sitä, kuinka avoimella lähdekoodilla voitaisiin tehdä toimiva potilastietojärjestelmä. Rakensin pohjaratkaisun mikropalveluarkkitehtuurilla, joka oli itselleni aivan uusi tapa tehdä ohjelmistokehitystä. Siinä kokonaisuus toteutetaan itsenäisinä osakokonaisuuksina. Työkalu on sen jälkeen kulkenut mukanani kaikessa tekemisessä. Ison sovellusmammutin sijaan ohjelmisto rakennetaan itsenäisistä osista, mikropalveluista, jotka ovat yksittäin muokattavissa ja tarvittaessa erikseen kilpailutettavissa. Pilkkomalla sovellus erillisiin kokonaisuuksiin vähennetään myös riskejä ja helpotetaan sovelluksen jatkokehitystä sen elinkaaren aikana.
Toivon, että saan tehdä tulevaisuudessa samaa työtä kuin tälläkin hetkellä. Koen, että olen parhaimmillani, kun saan tehdä arkkitehtuureja ja myös itse koodata sekä tehdä ratkaisuja muiden kanssa. Innostus ja kipinä tähän tekemiseen ovat edelleen tallessa, yhtä vahvasti kuin alussakin.
Olen innovatiivinen ja luova ihminen. Kun istumme asiakkaan kanssa alas ja pohdimme ratkaisuja, niin kyllä minulla alkaa propellihatussa liikettä tapahtua. Ei ole yhtään sellaista ongelmaa, johon ei ratkaisua olisi löytynyt. Ohjelmistokehitys on parhaimmillaan hyvinkin luovaa työtä ja ongelmanratkaisut osa alan viehätysvoimaa. En vierasta haasteita tai visaisia ongelmia enkä stressaile työasioista, vaikka olisi kiirekin.