#Koodisankari Tomi Lammi

Tässä juttusarjassa esitellään tekijät Codecontrolin sankaritarinoiden takana. Tällä kertaa vuorossa on ohjelmistokehittäjä ja konsultti Tomi Lammi.

Koodinimi: Full Stack Developer
No 4/9

Koulutus ja tausta

Aloittelin ohjelmistoalan parissa harrastuksena kouluikäisenä puuhastelemalla. Into sai alkunsa, kun luin Kompuutteri-tietokonelehdestä ohjeet, joilla pääsi matalalla kynnyksellä koodaamaan omia ohjelmia. Muistan ajatelleeni, että kuinka hienoa se olisikaan, jos pystyisi itse omat pelinsä tekemään. Lukion jälkeen armeijassa ollessani ja tulevaisuutta pohtiessani mieleeni juolahti, että harrastuksestahan voisi tehdä itselleen työn.

Valmistuttuani tietojenkäsittelyn tradenomiksi jatkoin työskentelyä harjavaltalaisessa ohjelmointifirmassa, jossa jo opiskeluaikanani olin harjoittelussa. Jonkin ajan kuluttua osa silloisista kollegoistani päättivät perustaa yhdessä oman firman ja niinpä Codecontrol sai alkunsa. Minut kutsuttiin töihin uuteen firmaan, ja myöhemmin ryhdyin myös osakkaaksi. Työkaverit toimistolla ovat siis pysyneet samoina koko kahdeksanvuotisen työurani ajan.

Erityiset mielenkiinnon kohteet

Codecontrolissa toimin Full Stack Developerina ja konsulttina. Full Stack -roolissa omat sormenjäljet saa näkyviin projektin jokaisessa vaiheessa. Saan olla monipuolisesti mukana projekteissa alun suunnittelusta loppuvaiheeseen eli tuoteasennukseen ja testaamiseen saakka. Käytännössä minulle voi antaa homman mistä tahansa vaiheesta projektia, ja olen omassa elementissäni.

Usein teen osia eri vaiheista projektia, toisinaan saan olla mukana suunnittelusta asennukseen. Tällä hetkellä olen mukana isossa ja pitkäkestoisessa projektissa, jossa pääsen tekemään kaikkea. Varsinaisesti projektit eivät pääty asennukseen, sillä sen jälkeen alkaa ylläpito.

Parhaimmat oppimisenpaikat menneisyydessä

Kun suoritin opintoihin kuuluvaa harjoittelujaksoa, käytössä oli yksi teknologia ylitse muiden. Itse tuumasin, että kyseessä oli kuitenkin melkoisen kankea systeemi, johon oli vaikea tehdä muutoksia. Tällöin kypsyi oivallus siitä, ettei ohjelmistokehityksessä tarvitse mennä valtavirran mukana. Tärkeämpää on, että käytetään oikeita työkaluja oikeissa töissä.

Työkalut ja teknologiat pitää valita projektikohtaisesti. Usein näkee, että tarjotaan liian suurta pieneen asiaan. Ja kun liian suurta aletaan asiakkaalle räätälöimään, käy ilmi, ettei se olekaan sitä, mitä asiakas tarvitsee. Veikkaan tämän johtuvan siitä, että yritykset usein jumiutuvat tiettyyn jo olemassa olevaan tuotteeseen tai teknologiaan. Meillä Codecontrolissa on tapana, että myytävä tuote tehdään aina tapauskohtaisesti alusta loppuun. Näin tulee skaalattua asiakkaan tarpeet oikein.

Ammatillinen päiväuni

Koodarin uralla ylöspäin eteneminen usein tarkoittaa ohjelmistoarkkitehdin työtä, jossa painopiste siirtyy tekemisestä suunnitteluun ja toteutuksen valvontaan. Full Stack -kehittäjänä saan sekä suunnitella että toteuttaa. Tämä sopii minulle loistavasti, sillä pidän myös käytännön tekemisestä. On hienoa, kun työssään pääsee toteuttamaan itseään ja näkee kuinka palaset loksahtavat kohdalleen. Onnekseni työnkuvani mahdollistaa tämän, ja voinkin sanoa jo eläväni ammatillista toivettani todeksi. Arkkitehdin ja koodarin sulautuma on mukava paikka olla.

Hyvä tietää

Tietynlainen ennakkoluulottomuus on hyvä olla näissä töissä. Tekniikka kehittyy niin nopeasti, että on hyvä pitää silmät auki. Silti huolellisuus ja asioiden kunnolla suunnittelu ovat avaintekijöitä. Hosumalla harvoin tulee kunnollista jälkeä. Vaikka vähän sormet kutisee, että pitäisi päästä kokeilemaan jotain uutta ja hienoa, täytyy pystyä pitämään pää kylmänä ja jalat maassa. Harkitsevaisuus ja rauhallisuus ovatkin omia vahvuuksiani.


Palaa sankaritarinoihin